Vevgrammofonstämman på Norn firade femårsjubileum

Först var det en kul grej, sedan började en tradition formas och i år var det dags att fira femårsjubileum. Vevgrammofonstämman på Norn genomfördes söndagen den 15 juli. Och den här gången var det för femte året.


En rad vid det här laget kända ansikten dök upp med sina apparater och sina skivsamlingar. Anders Åkerlund, som tillsammans med Sofia Jeppsson och Tommy Arvidsson är initiativtagare till stämman, höll som vanligt inledningstalet och hälsade alla välkomna i sommarvärmen. Även detta år genomfördes stämman under devisen "Här vevar vi för varandra"!

Efter invigningstalet var det så dags. Deltagarna vevade igång och spände fjädrarna, la stenkakor på tallrikarna och fällde ner tonhuvudena med de utbytbara metallstiften. Och ur trattarna strömmade ljuv musik. Som vanligt en blandning av Snoddas, Louis Armstrong, Jussi Björling, Owe Törnqvist med flera.

Efter de första spelningarna var det dags att bekanta sig med de andra deltagarna, titta på grammofoner och skivor och eventuellt byta eller köpa. Årets upplaga av stämman såg lite annorlunda ut än tidigare år på grund av den starka sommarhettan. Alla placerade sina bord och apparater i skuggan, under något träd eller vid någon byggnad. Mitt på planen vid majstången var det tomt. Den höga temperaturen och solljuset var inte bra för stenkakorna. De har en tendens att böja sig och bli svajiga i för stark värme och solljus.

Som vanligt hade en del besökare tagit med sig fikakorgar som avnjöts tillsammans med musiken. Den som missat fikat hade möjlighet att köpa hos familjen Wallers, som påpassligt dukat upp med kaffe och kaffebröd till försäljning.


Efter tre- fyra timmar var deltagarna som vanligt nöjda och belåtna och började packa ihop sina skivor och apparater. En efter en satte man sig i bilarna och åkte hem. Men inte utan att hälsa

"Vi ses igen nästa år".

Bengt-Erik Johansson

 

Till sidans början