Valborg på Norn

berättat av Bengt-Erik Johansson

Det dröjde länge i år. Vintern ville inte släppa greppet och aprilsnön föll med tunga flingor. Men till sist så kom den efterlängtade våren även till Norn och Nornborna kunde fira Valborgsmässoafton på sedvanligt sätt med brasa och samkväm nere vid hyttplatsen.

Årets firande skedde dock i skuggan av bruksägarens Sven Gunnar Carlsson oväntade och förtidiga bortgång bara någon vecka tidigare och det gjorde att firandet fick en lite allvarligare och kanske mera eftertänksam ton än vanligt.

Ett tjugofemtal personer mötte upp och hälsade våren som sig bör med unison sång - "Vintern rasat ut bland våra fjällar" och "Blåsippan ute i backarna stå". Vårtalet hölls av Monica Johansson, boende i Gamla skolan. Ur hennes tal kan bl a följande uppmuntrande ord citeras: ."Så är det äntligen vår, åtminstone i almanackan. För en vecka sedan hade vi två decimeter nysnö. Och Håkan tog nästan två timmar på sig mellan Turbo och Norn. Men blåsippan i backarna står, krokusen är utblommad eller uppäten av råbocken, vitsippor blommar för fullt, sälgen har fröat och syrenbersåns knoppar är på väg att brista. Bofinken, koltrasten och sädesärlan har hittat hem och lommen ropar ute på Sundsjön. Och häromdagen hörde jag ugglornas hoande. Det blev vår som vanligt år också.". Monica avslutade med en skål och utropade ett fyrfaldigt leve för våren.

Efter talet hjälptes de församlade åt att tända brasan, som efter några halvlyckade försök till slut tog eld och brann så det dånade. Kvällen var vacker med klar himmel och nästan vindstilla. Brasan sprakade och värmde medan deltagarna samlades kring medhavda picknickkorgar och värmande och stärkande drycker.

De vackra bilderna som visar både Monica Johansson i talartagen och stämningen kring brasan togs av Jonas Eriksson på Prästgården.

Till sidans början