Norndag i strålande sol

Bara en timme innan firandet av 2018 års Norndag skulle börja tornade svarta moln upp sig och en rejäl åskskur drog in över det gamla bruket. Men till klockan ett var allt förändrat och solen sken åter från en klarblå himmel.


Det vackra vädret gjorde säkert sitt till då ett hundratal intresserade besökare tog sig upp till Norn där det som vanligt under Norndagen var öppet hus. Besökarna kunde titta in i hus och byggnader som i vanliga fall är stängda och med hjälp av kunniga guider lära sig mera om livet på bruket i forna dagar.

Foto: Jonas Ericsson

Kapellet, vagnslidret, museet i magasinsbyggnaden, gamla skolan, järnspisrummet, klensmedjan, hyttan, prästgården och kraftstationen var öppna. I smedjan hade två smeder från Åkers styckebruk, Peter och Göran Rosenlöf, tänt ässjorna och demonstrerade hur smide går till. I gamla skolan guidade Inger Johansson, en uppgift hon var väl lämpad för då hon själv varit elev där under sin barndom. Sören Bergman berättade om hur det gick till då man framställde järn i den gamla mulltimmerhyttan. Även vid de andra ställena fanns pålästa guider som gjorde sitt bästa för att förklara hur det gick till på den tiden då Norn var Hedemora sockens största industriort.

Foto: Jonas Ericsson

Ägaren till kraftstationen, Hans Johansson, var bortrest den här gången och därför var inte turbinen och generatorn igång. Men kraftstationen var ändå öppen för visning och många letade sig ner till det vackra slaggstenshuset för att ta sig en titt.

Norns Bruks vänner arrangerade och till arrangemanget hörde en tipspromenad med kluriga frågor. Var man uppmärksam på vad guiderna berättade kunde man få hjälp med att hitta de rätta svaren. Vid dagens slut lottades tre vinnare fram bland dem som lämnat in rätt svar.

Foto: Jonas Ericsson

Den som var kaffesugen kunde fika utanför klockstapeln där Röda korset hade ställt upp sitt serveringstält. Man kunde också ta en fika eller en glass i Nornboa som Bengt och Birgitta Hedström tillfälligt återöppnat dagen till ära.

Text: Bengt-Erik Johansson

 

Till sidans början