Norndagen

Norndagen

Föreningen höll ett mycket lyckats öppet hus i Norn den 3 augusti 2014. Med ”öppet hus” menar vi att förutom att de flesta byggnaderna är öppna, har besökarna även tillgång till våra duktiga medlemmar som kan svara på frågor och berätta om ställets historia.

Tommy Arvidsson visade kapellet, Kerstin Ahston guidadei Magasinmuseet, där många gamla bruksföremål är samlade. Där visas också filmer om Norn. Annika Wester berättade om skolan. I skolbyggnaden finns också den så kallade ”järnspisrummet” som betyder att den ursprungliga spisen finns kvar från förr, som besökarna hade möjlighet att se.

Bengt Wester berättade hur viktigt hyttan var för bruket, hur arbetet gick till, hur all virke kom dit, hur elden måste hållas vid liv dygnet runt, hur arbetarna jobbade i skift och hur all tackjärn måste transporteras därifrån.

Kontoret i nya herrgården visades av Margit och Rolf Johansson som kunde berätta om gamla tiders seder och bruk för besökarna och hur det gick till när arbetarna kom för att kvittera ut lönen. Lennart Stam och Jan-Erik Johansson visade logmuseet med gamla arbetsredskap för jordbruk och olika transportmedel att användas både sommar som vinter. Kraftstationen, med den 100-åriga turbinen som är fortfarande i bruk rönte stort intresse, visades av ägaren Hans Johansson, för detta engagemang vill föreningen tacka så mycket för.

Förra årets uppskattade ”Rundvandring” upprepades i år och det var cirka 70 personer som fullföljde pristävlingen i den tryckande värmen. Första priset var en fin litografi över hyttan som Barbro Nisses-Westman skänkte till föreningen, övriga priser var Norn-tröja och klockstapel av trä. Besökarna var många och glada för Röda Korsets försäljning av kaffe med dopp och för Rune Holsts kålbullar med lingondricka i värmen.

Vid föreningens utvärderingsmöte framkom följande. Under de spontana samtal som föreningsmedlemmar hade med besökarna visade det sig att många var ”långväga ifrån” som till exempel Avesta, Säter och Söderbärke. Många var första gånger i Norn och fann ”allting mycket intressant”, vilket vi i föreningen tyckte naturligtvis var roligt att höra.

Norndagen hade besök även från Dalarnes Tidning och Dala Demokraten som hade notis med bilder i sina tidningar över festligheterna i Norn.

Föreningen hade ingen egen fotograf på Norndagen men här är länkar till DalaDemokraten:
Länk till DD och bild1 från firandet.
Länk till DD och bild2 från firandet.
Länk till DD och bild3 från firandet.


 

 

Till sidans början