Rapport från Norndagen augusti 2013

Norndagen

Föreningen höll öppet hus i Norn den 4 augusti 2013. Traditionsenligt var kapellet, museet, skolan, hyttan och kontoret i nya herrgården bemannade med kunnigt folk som kunde berätta om gamla tider för besökarna.
Det var en hel del nya inslag i firandet. Tipspromenaden ersattes och blev Rundvandring i stället. Tanken var att deltagarna skulle besöka nio olika byggnader med hjälp av en karta, för att lära känna bruket. När man väl har hittat den rätta byggnaden fick man en signatur på kartan som sedan lämnades till de ansvariga och blev underlag till dragningen.
norndag1

norndag2
 Rundvandringens karta lämnas in


Första pris var en litografi, kallad ”Närhet” - skänkt av föreningsmedlemmen Petra Ahston. Den lyckliga vinnaren var hedemorabon Rune Samuelsson. Tyvärr saknar vi bild på honom för han var inte kvar vid prisutdelningen. Andra pris - en vacker Nornlöpare vävd av Annelie Bergman – vanns av Margareta Hjälm boende i Västerby.
norndag3
En lycklig vinnare


Röda Korset stod för förtäring i form av kaffe med dopp, man kunde även köpa hembakade bullar och bröd. Röda Korset sålde också lotter, vinsterna var fina handgjorda väskor och sjalar.
norndag4
Röda Korset ställer upp
norndag5
En skön stund med kaffe och dopp
norndag6
En välbehövlig vilostund


Smedjan var också öppen, Bernt Larsson, även kallad SME`BERRA från Vikmanshyttan hade många besökare. Man kunde prova på att smida själv och även köpa vackra smidessaker.
norndag7
norndag8 
norndag9
I köpetagen hos smeden


Smé Berra deltog i den omfattande minnesakten för offren till terrordåden i Utöja 2011 med Järnrosen som ni kan se här nedan.
norndag10
Till minne av Utöja


Skolmuseet var välbesökt. Man fick se bildspel som visade hur Norn såg ut förr i världen. Birgitta och Bengt Hedström tog emot besökarna, berättade en del gamla historier om livet på Norn och svarade på frågor. Man kunde även besöka en så kallat ”spisrum” i skolbyggnaden. Spisrum betyder att den ursprungliga spisen finns kvar från förr. 

Det välbevarade gamla kontoret i Nya Herrgården var också välbesökt. Margit och Rolf Johansson berättade för besökarna hur det gick till på patron Gahns tid när arbetarna kom för att kvittera ut lönen eller hade andra ärenden.

Vid hyttan stod Bengt Wester och Lennart Stam och tog emot besökarna. De berättade om hur arbetet gick till i hyttan, hur all virke kom dit och hur elden måste hållas vid liv dygnet runt, hur arbetarna jobbade i skift och hur all tackjärn måste transporteras därifrån.
norndag11
Lennart och Bengt.


Ägaren till kraftverket, Hans Johansson, ställde också upp och berättade om sitt kraftverk med den hundraåriga turbinen som är fortfarande i bruk.
norndag12
Guidad tur genom bruket med Sören Bergman


Sammanfattningsvis var Norndagen en mycket lyckad dag, båda för föreningen och för de cirka 150 besökarna. Vädret var vackert, folket var intresserade av att höra Sören Bergman berätta om Norn och om alla de andra guidernas berättelser. De var också ivriga att delta i rundvandringen, de lät sig väl smaka av allt som Röda Korset hade att erbjuda och sa många berömmande ord om föreningens idoga arbete.

.

norndag13 norndag14 norndag15
Föreningens styrelse pustar ut och sammanfattar dagen


 

 

Till sidans början