Rapport från Norndagen augusti 2012

Det var en behaglig sommardag den 5 augusti när föreningen höll öppet hus i Norn.

Som brukligt är, var kapellet, museet, skolan, hyttan och kontoret i herrgården bemannade med kunnigt folk som kunde berätta om forna tider för besökarna.


Inger Johansson berättar om skolan för besökare från Stjärnsund

Det var en hel del nya inslag i firandet. Det spelades glad folkmusik på dragspel och fiol.


Göran Hellgren och Bo Eriksson underhåller

Tipspromenaden har ersatts av en ny tävling, Ordjakten. Deltagarna skulle besöka 8 byggnader och där hitta en utplacerad bokstav, av dessa bokstäver skulle man bilda ett ord. Det var många som gissade rätt på ordet, så det var utslagsfrågan som avgjorde vem som vann.

Rätt ord var ”Bildspel” utslagsfrågan gick ut på att man skulle gissa längden på ett snöre som var instoppad i en flaska. Längden var 13 m och 53 cm. Vinnaren blev faktiskt jag, Eva Krasnai till min stora förvåning, som gissade på 13 m 45 cm. Nytt var också Godisregnet från museets fönster till barnen, vilket blev mycket uppskattad.

Förtäring fanns i form av kaffe med dopp, kolbullar och hamburgare. Röda Korset var där och sålde hembakad bröd och bullar. Föreningen sålde lotter som kunde ge vinst i form av en paket kaffe. Smedjan var öppen också där kunde man prova på att smida själv eller köpa enklare smidessaker.

Magasinmuseet var särskilt välbesökt på grund av den nya Mediecentret, där det visades bildspel på storbildskärm om den gamle ”Brukspatronen på Norn” och ”Flottningen genom Norns Bruk”. Johan Källs skrev i Södra Dalarnes Tidning den 17 juli en lång artikel med titeln ”Nyupptäckt historisk bildskatt berättar om Norns storhetstid” som kan ha bidragit till det stora intresset för bildspelet.

smedjan
Det här glada gänget från Stockholm väntar på att få se bildspelet.

Till sidans början