Norndagen, söndagen den 9 augusti 2009

I år startade Norndagen i kapellet med en liten ceremoni för våra nya hedersmedlemmar, Sven och Maj-Brith Andersson, boende i Leksand.

Hedersmedlemmar
Sven Andersson är född och uppvuxen i Norn varför han är väl förtrogen med hur livet har varit i Norn. Han har generöst delat med sig av sina kunskaper och även skänkt många gamla handlingar och fotografier till föreningen.

Föreningens ordförande Annika Wester överlämnade ett diplom om hedersmedlemskap som ett bevis på Föreningens uppskattning för deras mångåriga engagemang i föreningen. hedersmedlemmar
Ordföranden samt de två hedersmedlemmarna Sven och Maj-Brith Andersson

Öppethus
På Norndagen är alla museer öppna och bemannade med kunnigt folk som kan berätta om forna tider, till exempel om skolan eller om kapellet. NornBoa serverade kaffe med dopp, glass och godis. Ägaren Bengt Hedström var tjusigt uppklädd dagen till ära och berättade historier mer eller mindre sanna.

Lotteri
Lotteriet kallad ”Peka rätt” – gav alltid vinst, ibland bara ett vykort, men ofta även en sak som till exempel en ljusstake, eller någon annan souvenir.

peklotteri
Peklotteri

Till sidans början

Smeden och smedjan
Norns nya smed Håkan Claesson från Vikmanshyttan har sin hobbyverksamhet på brukets smedja. Han visade upp sin hantverksskicklighet genom att ställa ut och sälja färdiga alster, som till exempel ljusstakar i varierande storlekar, ölöppnare och olika typer av krokar. Möjlighet fanns också att pröva på att smida, men det var inte många som vågade. smeden
Smeden Håkan Claesson (till vänster) med nöjd kund.

Tipspromenaden
Det mest uppskattade inslaget var ändå tipspromenaden. I år kunde deltagarna vinna två fina konstverk skänkta av Kerstin Ahston

Stenlitografierna, tryckta i Vikmasnhyttans Stentryckeri har konstnären Björn Ahston gjort. De föreställde dels en gammaldags brunn omgiven av höstlig färgprakt dels, en bild av den Nya Herrgården i vacker vinterskrud.

Tipspromenaden innehöll 12 stationer. Gamla bruksföremål vars namn och användningsområde skulle gissas var strategiskt utplacerade, så deltagarna fick sig en nyttig promenad samtidigt som de besökte museerna. Många tyckte att frågorna var svåra, men det fanns ändå två talonger med alla svaren rätt.

De rätta svaren ser ut så här: x 1 2 2 x 1 x 1 1 2 x 2
Svar på utslagsfrågan var 20,6 kg

Kompletta ”frågor och svar” hittar ni under rubriken ”Föreningsnytt”.

Norndagen avslutades med prisutdelningen, då de lyckliga vinnarna fick sina tavlor.

Till sidans början