Bengt- Erik Johansson berättar om

Midsommarfirandet i Norn 2017

Trots regn och kyla hade fyra hundra tappra tagit sig till Norn för midsommardagens traditionella firande. Många paraplyer var uppfällda och det behövdes. Vädret var riktigt uselt och just när dansarna från Avesta folkdansgille skulle inleda sin uppvisning släppte alla fördämningar och ett ösregn sköljde ner över besökarna. Några begav sig till sina bilar och åkte hem, men många valde att stanna kvar och härda ut. Och belöningen uteblev inte. Efter regn kommer solsken, säger man, och det stämde den här gången också. Efter ett tag bröt solen igenom och eftermiddagen blev riktigt vacker.

Firandet följde traditionen. Det började med gudstjänst i kapellet, som i vanlig ordning var välfyllt. Ett femtiotal kyrkobesökare hade kommit med buss från Hedemora. Efter gudstjänsten defilerade folkdansare och majstångsresare till fiolmusik ner från logen till gräsplanen där stången skulle resas. Sportstugeföreningen ställde upp med en manstark grupp och stången gick till väders utan några som helst problem. Tidigare, under morgontimmarna, hade frivilliga föreningsmedlemmar och Nornbor prytt den med girlanger och blomsterkransar. I år var kransarna extra välmatade och vackra.

Ordföranden i föreningen Norns Bruks vänner, Jan Karlsson hälsade alla välkomnade och avslutade sitt tal med ett fyrfaldigt leve för sommaren. Alla stämde in och hurrandet fick bli till en protest mot det dåliga vädret. Jan Karlsson tackade alla som ställt upp för att göra midsommarfirandet möjligt och anbefallde en frivillig kollekt för att finansiera arrangemanget.

Därpå följde Nornsången, vackert framförd av Lisbeth Lundin, Gun Nordlander och Anna-Karin Kylander.

När sedan Avesta folkdansgille skulle inleda sin dansuppvisning öppnade sig himlen. Uppvisningen fick avbrytas och alla sökte sig in under tak och paraplyer. Men efter en stund upphörde regnet och firandet kunde fortsätta. Dansuppvisningen följdes av sedvanliga ringlekar kring majstången och en avslutande "raketuppskjutning".

Många hade picknickkorgar med sig, men det fanns även möjligheter att köpa både kolbullar och kaffe med dopp. Rune Holst hade sitt kolbulletält rest vid klockstapeln och familjen Wallertz serverade fika på danslogen.

Nästa år firar vi midsommar igen. Då blir det vackert väder!

 

Till sidans början