Midsommar 2016

Norn håller på traditionerna. För många startar midsommarfirande med besök på Kapellet. I år hölls gudstjänsten av en ny, ung präst Cecilia Dresch, som hade en "välljudande, genomträngande stämma" enligt några besökare. För de många musikinslaget svarade organisten, Anders Lindström som i år spelade även dragspel tillsammans med violinisten Anna-Karin Kylander och de framförde några kända folkvisor. En stor upplevelse var också när alla sjöng psalmen O´store Gud med så stor inlevelse och hög stämma att det nästan överöste orgeln. Församlingens uttåg ur kapellet följdes av fiol- och dragspelsmusik.

I motsatts till förra årets kalla, regniga midsommar, sken nu solen från en klarblå himmel och blev en av varmaste dagarna i juni månad. På den soliga majstångsplatsen var redan en stor skara samlade. Firandet började med intåg av fanbärare med Avesta folkdansgille i spetsen tätt följd av vår egen kassör Sören Bergman stolt bärande på föreningens bara några år gamla fana. Sedan kom folkdansare och spelmännen i sina färggranna dräkter och till sist Stora Norns Stugförening i sina speciella västar, vilka i många år har ansvarat för själva majstångsresningen. Majstången var rikligt lövad, kransarna blommigt vackra och gjorts i ordning av lojala, arbetsamma föreningsmedlemmar. Majstångsresningen gick, som vanligt galant.

Föreningens ordförande Jan Karlsson höll tal, hälsade besökarna välkomna och tackade alla som har arbetat med förberedelserna. Han berättade om Rökbastun och uppmanade folk att gå titta på den. Dessutom talade han om att midsommarfirandet var gratis men en "grindslant" i mjölkkrukorna som gick runt var välbehövligt för att kunna fortsätta med midsommarfirandet i Norn. Den nya högtalaranläggningen fungerade alldeles utmärkt tack vara Nisse Lundqvist försorg.

Systrarna Gun Nordlander och Lisbeth Larsson sjöng den kända visan "Minnen från Norn" som rönte stor uppskattning. Som ett litet anekdot kan det sägas att deras farfar Gottfrid Larsson ledde alltid majstångsresningen på sin tid. Efter dansuppvisningen blev det dans för både barn och vuxna kring majstången. Den duktiga lekledaren fick alla barn att delta med liv och lust i lekarna, och just det tror många är orsaken till att barnfamiljer gärna kommer till föreningens midsommarfirande i Norn. Sedan är det också viktigt att barnen här kan röra sig fritt utan rädsla från trafik o dylikt.

Besökarna kunde också ströva omkring och titta in på Magasinmuseet, ta del av de gamla föremålen som visas där, gå till skolan där man kunde se på flera olika bildspel. För att slutligen stilla hungern med kolbullar och släcka törsten med lingondricka. I logen serverades kaffe med dopp.


Midsommarfirandet i Norn brukar vara välbesökt, men i år slogs det nog ett rekord med närmare tusen besökare och det var en mycket trevlig sommarstämning!

Väl mött nästa år!

 

Till sidans början