Årets julikonserter på Norn

Även denna sommar genomfördes ett konsertprogram under juli månads onsdagskvällar i kapellet i Norn. Det blev tillsammans fyra föreställningar.

Cronies Durspelare inledde onsdagen den 4 juli. Gruppen framförde gammeldansmusik och visor till durspel. Bland annat spelade man på ett durspel byggt av traktens kanske mest kände instrumentbyggare Carl Johan Malmling.

En vecka senare, den 11 juli, var det dags för Einar Forsberg från Davidshyttan, "Den sjungande bonden med piga och drängar". Gruppen presenterade ett roligt visprogram med både gamla och nya visor och låtar. För sången svarade Einar Forsberg.

Den 18 juli var det dags för Cecilia Kylling och gruppen Gryning. En konsert om mod, drömmar och lust. Vacker stämsång och sköna rytmer fyllde kapellet och höjde temperaturen utöver den hetta sommarvädret redan bestått med.

På avslutningskonserten den 25 juli spelade Anna-Karin Kylander, Göran Hellgren och Hans-Erik Nyström gamla och nya låtar från Hedemora- och Säterbygden. Instrumenteringen var fiol, fyrradig nyckelharpa och gitarr, vid några tillfällen även durspel och bas.


Anna-Karin Kylander fiol, Göran Hellgren fyrradig nyckelharpa och Hans-Erik Nyström gitarr.

De tre musikanterna hade gjort en djupdykning i gamla noter med musik från Södra dalarna och bland annat funnit barockmusik komponerad av lokala musiker. Troligen avsedd att framföras på traktens herrgårdar och i rika borgarhem. Gruppen hade arrangerat musiken så att det skulle låta på det sätt man kan föreställa sig att det lät på 1700-talet. Men man kunde naturligtvis inte gå förbi 1800-talet då mycket av spelmansmusiken kom till. Efter att man hört barockmusiken från 1700-talet är det dock ofrånkomligt att dra slutsatsen att spelmansmusiken tagit starka intryck av herrgårdarnas barockmusik. Publiken fick även en lektion i musikteknik. Bland annat visade man prov på hur man förr kunde kompa en fiolstämma med hjälp av ett annat stråkinstrument. Numera använder man normalt bas eller gitarr. Hans-Erik Nyström gav också en intressant demonstration av mängden toner den vanliga spelmansmusiken omfattar genom att spela ett stycke på gitarr i ett mycket långsamt tempo. Slutligen bjöd spelmännen på helt ny musik, komponerad av dem själva.

Hela programmet avslutades med att gruppen, förstärkt av Lisbeth Lundin och Gun Nordlander, framförde Nornssången, "Norns nationalsång". De i publiken som kunde texten hjälpte till.

Bengt-Erik Johansson

 

Till sidans början