Stämningsfullt allhelgonafirande på Norn

Lördagen den 3 november, alla helgons dag samlades Nornbor, medlemmar i Norns Bruks vänner och Norns brukssamfällighet till ett stämningsfullt möte i Norns kapell.

Ett trettiotal personer hade hörsammat kallelsen och kom för en stunds samvaro och för att minnas kära bortgångna.

Monica Johansson, som hade bjudit in till firandet, höll ett kort välkomstanförande där hon bl a förklarade skillnaden mellan allhelgonadagen, alla helgons dag och alla själars dag. De två förstnämnda var som lätt kan förstås ursprungligen till för att minnas katolska helgon. Alla själars dag, som följer direkt efter alla helgons dag, är den dag som vi firar för att minnas alla vanliga bortgångna, våra egna nära och kära...

Monica avslutade med en dikt som fångade stämningen i det gamla kapellet:

Du är i ljuset nu
Du finns på andra sidan du
Jag klarar mig
Jag saknar dig

Alla bjöds in att komma fram till altar rundeln för tända ett ljus och sätta i den vackra ljushållaren. Det blev en känslosam allvarsstund där alla i tystnad lät tankarna gå till saknade släktingar och vänner.

Efter minnesstunden i kyrkan vandrade alla upp till kyrkogården för att tända en marschall vid det stora korset till minne av alla dem, kända och okända, som fått sin sista viloplats på Norn.

Sammankomsten avslutades under trevliga former med glögg, pepparkakor och saffransskivor i Brudkammaren. Tommy Arvidsson och Fredrik Bergman underhöll med egenkomponerade spelmanslåtar på nyckelharpa.

 

Till sidans början