En aktiv Nornsommar är slut

Trots Coronapandemin blev det en välmatad nornsommar även 2021. Vi har i en tidigare artikel berättat om årsmötet och de aktiviteter som trots pandemirestriktionerna gick att genomföra. Vi har också berättat att många spontanbesökande kom till bruket även i år. Museet var öppet lördagar och söndagar mellan midsommar och början av augusti. Flera besöksgrupper guidades runt på bruket.

Under sensommaren och hösten fortsatte upprustningarna på bruket. Arbetena på Andelsladugården blev klara. Taket på Kvarnen reparerades och en provisorisk lagning av taket till Risbergs ladugård blev gjord i väntan på en mera omfattande reparation nästa år.

En aktivitet som inte fick så mycket uppmärksamhet var att ett vårdträd planterades på rundeln framför kapellet. Där hade tidigare flaggstången stått, men den blev flyttad förra året. Vårdträdet var en kejsarlind, en trädsort som förenar tålighet i kärvt klimat med vackert växtsätt. Till historien hör att innan flaggstången sattes upp, något som skedde 1943, hade det stått ett vårdträd på samma ställe. Av gamla foton att döma även det en lind. Så det blev en återplantering efter sjuttioåtta år. Trädet har av en särskild anledning döpts till Olle.

Tillbud
Ett otäckt tillbud inträffade på eftermiddagen efter att Norndagen avslutats. En av de stora asparna som växte i närheten av Klensmedjan, på den plana ytan på andra sidan hyttbäcken föll helt oväntat tvärs över bruksgatan. Helt utan förvarning. I fallet drog den med sig en stor björk som också lade sig över vägen. En bil som befann sig på vägen träffades av en del av aspens krona och blev skadad. Man vågar inte tänka tanken på vad som kunde ha hänt om någon gående hade befunnit sig på platsen då träden föll. Aspen var i likhet med flera andra träd på samma ställe grov och kraftig. Inga tecken på att den skulle ha varit försvagad syntes. Men då man undersökte roten visade det sig att den hade börjat ruttna inifrån. Trädet hade blivit för stort och tungt för att den försvagade roten skulle orka hålla det uppe. Därför föll det. Konsekvensen blev att ägarna till bruket redan dagen därpå fällde alla stora träd som växte på platsen. Säkerheten gick först. Olyckstillbudet kunde inte få upprepas.

Norndagen
Midsommarfirandet var inställt, men Norndagen genomfördes som planerat. Uppskattningsvis kom omkring tre hundra besökare. Med anledning av coronarestriktionerna hade polistillstånd inhämtats och evenemanget genomfördes under iakttagande av de säkerhetskrav polisen ställt. I det västra ståndet såldes kolbullar och i det högra godsaker.

Kapellet, klensmedjan, kraftstationen och museerna var öppna. I fårhuset kunde man köpa vävar och andra textilier av Anna-Carin Danielsson och Ylva Nordgren. Familjen Wallertz hade sitt sommarkafé öppet, Röda korset sålde godsaker och Rune Holst och Marianne Sandberg hade återöppnat sin populära kolbulleförsäljning. Loppisen var förstås öppen den också. Vädret var angenämnt med sol, värme och en del svalkande molnighet däremellan. Några av de vanliga attraktionerna var inte öppna på grund av pandemin, men de återöppnas till nästa år, får vi hoppas. Vid ingången till vagnsmuseet bredvid danslogen bjöds det på vevgrammofonmusik som en återklang av vevgrammofonstämman två veckor tidigare.

Vevgrammofonstämma
Den uppskattade vevgrammofonstämman återuppstod efter uppehållet föregående år. Information gick som vanligt ut till hela världsrymden via Facebook och genom mera traditionella, icke elektroniska affischer till det fysiska närområdet. Uppslutningen var väl något mindre än år 2019, men tillräckligt många kom för att arrangemanget ska fortsätta även nästa år.

Det vanliga programmet genomfördes. Den fysiska ordföranden för det virtuella vevgrammofonsällskapet Anders Åkerlund höll öppningstalet, för tydlighetens skull genom en vevgrammofontratt, och hälsade alla välkomna. Därefter vidtog grammofonspelandet och handeln med stenkakor. Musiken omfattade allt mellan Charlie Parker och Harry Brandelius och mellan Jussi Björling och Carl Jularbo. Rock´n rollentusiasterna kunde lyssna till Rock around the clock med Bill Haley and his Comets. Hans Johansson visade upp delar av sin samling av dragspel.

Det var varmt och soligt. Mellan spelningarna och undersökningarna av vad andra hade i sina skivställ kunde man svalka sig med glass och dricka, eller om man så önskade med kaffe och dopp hos familjen Wallertz i Nornboa. Detta år hade Hans Johansson, ägaren till krafstationen och kanalen genom Norn, ett eget bord där han visade upp delar av sin dragspelssamling.

Allhelgonafirande
Allhelgonsfirandet på Norn har blivit en tradition som uppskattas av alltfler. Maria Malmtorp och Monica Johansson stod för arrangemanget. Femtio personer mötte upp i skymningen den 6 november. Kapellet var upplyst av stearinljus. På planer framför brann marschaller. I Kapellet inledde Monica Johansson med ett anförande om betydelsen av att minnas sina bortgångna anhöriga och vänner. Hon berättade också om hur sådana traditioner upprätthålls på olika platser runt hela planeten oavsett kultur och religiös övertygelse. Erkers Anna-Karin Kylander spelade medan deltagarna gick fram till ljushållaren vid altaret, tände ett ljus och blev stilla i tankar en stund.

Efter ceremonin samlades alla vid rundeln framför Kapellet och tågade till fackelsken upp till ödekyrkogården. Gångstigen var upplyst av marschaller. Vid korset mitt på kyrkogården tändes minnesljus till de som fått sin viloplats där. Jan-Erik Johansson berättade om att kyrkogården inte bara var till för nornbor utan där hade även andra fått sin viloplats. Tillfälliga arbetare, förbipasserande som drabbats av sjukdom och död, fattiga pigor och drängar vars familjer inte haft råd att ta hem de sina. Även namnlösa som man funnit döda i skogen eller längs vägarna.

Efter den allvarliga delen samlades deltagarna inne på Brudkammaren där det bjöds på glögg, saffransbröd och pepparkakor. Efter några trevliga timmar bröt man upp, tackade för arrangemanget och fikat och tog sig var en hem till sig.

Bruken som byggde Sverige

Nu i slutet av november har strömmen av besökare glesnat. Vi märkte dock en uppgång under oktober. TV-programmet om Norn som visades i AxessTV i september drog besökare till Norn. Det var det första programmet av fyra under den gemensamma rubriken Bruken som byggde Sverige. Programmakarna följde den kraftfulla brukspatronessan Magdalena Elisabet Söderhielm, i familjen kallad Lona Lisa, i spåren till de bruk där hon verkade: Norn, Engelsberg, Ramnäs och Vanäs. Några av dem som inspirerade av programserien kom till Norn framförde åsikten att Norn var det i särklass mest intressanta av de fyra bruken. Något vi som nornvänner gillade att höra. Brukspatronessan Magdalena Elisabet Söderhielm - Lona Lisa

Bengt-Erik Johansson

 

Till sidans början