Bengt-Erik Johansson berättar om Valborgsmässofirandet.

Nu är det vår på det vackra Norn

Den 6 maj slog de första björklöven ut och våren kom äntligen till Norn.

Vintern var snörik och vacker. Men den var lång. Våren lät vänta på sig, men nu är den äntligen här. Tjugo grader varmt och strålande sol. Vem kan låta bli att jubla när vädret och naturen bjuder på sådana under?

Vårtecknen har dock varit synliga på Norn redan ett par veckor. Blåsipporna har stått i backarna. Vitsipporna har brett ut sina vita mattor. Tussilagon blommar liksom gullvivorna. Fåglarna har bråda dagar, både småfåglarna och lommen på Stora Sundsjön. Liksom kanadagässen i Dammsjön.

Den snörika vintern har inneburit att det är mycket vatten som ska passera Norn på sin väg ner mot Dalälven. Det forsar och stänker i hyttbäcken. Mer vatten än på länge. Men inga översvämningar. De kalla nätterna har gjort att avsmältningen gått lagom fort.

Sommarturisterna har också börjat komma. Trafiken på bruksgatan har tätnat, särskilt på helgerna då många söker sig till Norn och gärna stannar en stund nere vid hyttan och njuter av våren, värmen och utsikten över Sundsjön. Många har fikakorgar med sig och förstärker njutningen med mackor och väldoftande kaffe.

Valborgsmässofirande

Den nybildade samfälligheten, som tagit över ägandet och skötseln av Norn, ordnade sitt första officiella valborgsmässofirande. Ett fyrtiotal personer samlades vid hyttplatsen och hjälpte till att hålla majbrasan brinnande. Den hade redan brunnit i två dagar. Samfälligheten hade storstädat på bruket inför vårens ankomst. Den långa vintern hade varit hård mot träd och buskar och mycket ris och kvistar skulle brännas.

Monica Johansson höll vårtalet det här året också. Bland annat sa hon så här:

- "Efter en otroligt vintrig vinter har våren äntligen runnit upp över backarna hit till oss på Norn, detta glittriga öga i skogen. Den kom trots alla tjälskott och vägskador.

Sundsjön och dammen har sköljt, blåsipporna niger vid Skuggbo, björkarna savar och mina krokusar är t.o.m utblommade. Men humlan, citron- och nässelfjärilen hann få smaka på årets första nektar. Maria och jag har sett en spanande örn på himlen över skolhuset, lommen har ropat, hackspettarna trummar på Norns murkna stammar, några enstaka hushållerskor, sädesärlor, vippar fram på våra gårdar och koltrastarna sjunger sig rusiga i gran och talltoppar. Och kors i taket snödrivan utanför Tommys fönster har smält."

Sedan berättade hon att namnet Valborgsmäss härstammar från firandet av den heliga Walpurgis, en tysk kvinna som helgonförklarades just den 1 maj. Men innan kristendomens införande var detta en ren och skär hyllning till våren. Valborgsmässoafton infaller nämligen på solens "kvartspunkt" i solhjulet, mitt emellan vårdagjämning och midsommar.
Monica avslutade med en vårbukett av uppmaningar, som åhörarna under bifallsrop och applåder stämde in i:

- "Låt oss ansluta till traditionerna. Låt oss hylla våren. Låt oss hylla naturens uppvaknande. Låt oss hylla solens intensivare värma och gå ut i ljuset. Låt oss hylla glädjen i att dra in naturens dofter. Låt oss bejaka ögon känsliga för grönt.

Låt oss hylla varandra som får fira på denna vackra plats på jorden som heter Norn! En skål för våren i oss alla."

Norns Bruks Vänner vårstädade

Även om samfälligheten städade på bruket inför Valborg fanns mer att göra. Det finns alltid arbete på Norn. Föreningen Norns Bruks Vänner hade utlyst en egen städdag lördagen den 5 maj. En liten men tapper skara ställde upp och krattade och snyggade till gräsplanen vid midsommarstången samt uppe kring kapellet. Kristi Himmelsfärdshelgen skulle det bli gudstjänst. Den första för året på Norn. Kapellet var redan städat och rengjort efter vintervilan. Men utomkring fanns en del att göra.

Dessutom blev det tid över för mera riskörning ner till hyttplatsen. Hur mycket man än eldar tycks det alltid finnas mer ris och sly att bränna.

 

Till sidans början