Ny bok om Norns bruks historia

Norns bruks historia är en del av den svenska industrihistorien. På 1620-talet började man smälta malm och tillverka stångjärn. Under 1700-talet hade bruket sin storhetstid och gav tryggt men slitsamt arbete åt bruksbefolkningen och rikedom åt brukspatronerna. 1800-talet var den tekniska förnyelsens tid, men också nedgångens och slutets. 1868 upphörde smidet och 1916 stängdes hyttan. Norn förändrades från järnbruk till skogshuggarsamhälle. Och sedan till den undangömda idyll det är idag med ett fåtal invånare.

Bengt-Erik Johansson har skrivit en fyllig bok om Norn. Hur brukets grundades. Hur det styrdes och vilka ägarna var. Om järnproduktionen och hur den gick till. Läsaren kommer bruksbefolkningen närmare. Hyttarbetare, smeder, kolare och skogshuggare. Men också kvinnorna och kvinnoarbetet. Ett arbete som togs för givet, men som var själva förutsättningen för livet på bruket. Boken för fram berättelsen om Norn till nutid och beskriver också Norns 1900-tal. Skogshuggar- och flottarsamhället.

Boken kan köpas i bruksmuseet (pris 240:- kr) eller beställas direkt från författaren, e-mail befjohansson@gmail.com. Boken skickas tillsammans med faktura. Betalning kan ske med (240:- kr plus frakt) med Swish till mobil nr 070 - 092 88 98 eller till bankkonto 6460 - 492 558 221 i Handelsbanken.

Boken finns även att köpa på internet hos bl a Bokus, Akademibokhandeln och Vulkan. Sök på "Norns Bruk" eller på bokens fullständiga titel "Norns Bruk - Idag, igår och för länge sedan" i deras sökrutor. Då kommer den upp och kan beställas. Priset varierar men är högre än om man köper direkt från författaren.

 

Till sidans början