Bengt-Erik Johansson berättar om

Nordagsfirandet 2017

Norndagen 2017 genomfördes på traditionellt vis söndagen den 8 augusti. Vädret var lite varierande och antalet besökare därför inte lika stort som året innan. Ett hundratal personer passade i alla fall på att titta närmare på det gamla bruket denna dag då alla dörrar var öppna och man kunde komma in i hus och lokaler som oftast är stängda.

Norns Bruks vänner arrangerade en tävling där deltagarna, vägledda av en Nornkarta gick runt till olika platser i jakt på bokstäver som bildade ett hemligt ord. När man kommit på ordet lämnade man in sin tävlingskupong vid museet och hade man svarat rätt och hade lite tur kunde man vinna fina priser. Rundvandringen gav bra motion och på köpet fick man se brukets sevärdheter.

De stationer som passerades var kyrkan, rökbastun, skolan, järnspisrummet, smedjan, hyttan, prästgården, kraftstationen, nya herrgården och museerna. På varje plats fanns en guide. I smedjan hade Peter Chef-Johansson tänt ässjan och det var många som tyckte det var intressant att se hur järnet tämjdes. Vid prästgården visade Jonas och Maria Ericsson den nyrustade bagarstugan. Den som var kaffesugen kunde fika utanför klockstapeln där Röda korset hade ställt upp sitt serveringstält.

Den som ville kunde pröva på smide under Peter Chef-Johanssons överinseende.

Norndagen gick också i den svenska folkskolans tecken. Under 2017 firas folkskolans 175-årsjubileum. Och det uppmärksammades påpassligt i skolmuseet.

Ett material om folkskolan och om skolan på Norn hade tagits fram för den intresserade att studera. Guider i skolmuseet var Annika Wester och Inger Johansson, som båda var elever i skolan i sin barndom och kunde berätta hur det gick till på den tiden.

Skollokalerna på Norn stod klara 1856. Även om viss undervisning troligen bedrivits tidigare räknas 1856 som skolstart. Skolan var en s k B-skola med flera årsklasser i samma sal. Antalet elever varierade men läsåren 1928-29 och 1930-31 var det så många att småskola fick inrättas i Tuppenhov på berget intill kyrkogården. Sedan sjönk antalet elever successivt och skolan stängdes år 1947.

Norns bruks vänners åldernestor Sven Andersson brukar besöka Norn under Norndagen. Så även detta år. Han hann även med en kopp kaffe hos Monica Johansson, dotter till Svens tremänning och barndomsvän Valdemar Carlsson. Sven berättade att han och Valdemar upprätthöll kontakten ända intill Valdemars bortgång 2016. Samtalen kunde bli långa och handlade förstås alltid om deras barndoms Norn.

En annan trogen besökare är Karin Molin och hennes man Sten. Till vardags bor paret i Stockholm, men de vill ogärna missa Norndagen. Det var genom släktforskning som Karin hittade sin anknytning till Norn och dessutom en livs levande fyrmänning på Berglundsgrenen på släktträdet.

Till Norndagen kom också Caterine Uhrbom och maken Erik. Caterine gjorde 1982 ett specialarbete om Norn och Norns bibliotek under sin utbildning vid Bibliotekshögskolan i Borås. Hon gjorde också den utställning som fortfarande finns att se i skolmuseet. Caterine tyckte det var jätteroligt att utställningen fortfarande fanns kvar - efter 35 år.

Caterine Uhrbom i samspråk med Annika Wester.


 

 

Till sidans början