Äntligen normala sommaraktiviteter på Norn .

Sommaren har kommit och Coronapandemin har släppt något av sitt grepp. Våren och försommaren har varit ömsom varm och solig och ömsom regnig.

Resultatet har blivit en normal nornsommar med normala aktiviteter och en sällsynt vacker grönska och blomning. Äntligen en normal sommar!

Aktiviteterna inleddes med en välbesökt Kristi Himmelsfärdsgudstjänst. Och därefter ett normalt midsommarfirande med gudstjänst, stångresning, folkdansuppvisning och dans kring majstången.

Midsommarfirandet som på sedvanligt sätt genomfördes på midsommardagens eftermiddag hade förberetts av Norns bruks vänner och samfällighetsföreningen med lövtagning och kransbindning.

Efter den traditionella gudstjänsten med välfyllt kapell inledde Norns bruks vänners ordförande Jan Karlsson den världsliga delen av firandet med ett välkomsttal som berättade om året som gått och vad som gjorts på bruket. Han avslutade med ett fyrfaldigt leve för sommaren som alla stämde in i.

Firandet gynnades av sol och värme. Det var t o m så varmt att de flesta sökte sig till skuggan under träd och längs husväggar. Men värmen bekom inte dansarna från Avesta folkdansgille som gav en uppskattad uppvisning i folkdansens konst.

Därefter vidtog den allmänna dansen kring stången. Många barnfamiljer hade kommit och föräldrar och barn hoppade runt som små grodor och raskande rävar ända till slutet med den traditionella Raketen.

Mellan sex och sju hundra personer kom till firandet, vilket noterades med glädje av arrangörerna. Nedstängningarna under pandemin har uppenbarligen inte skrämt folk från att vilja fira midsommar på det vanliga sättet.

De som inte hade egna fikakorgar med sig kunde köpa kaffe med dopp eller glass av familjen Wallerts som höll öppet både i Nornboa och på Danslogen. Rune Holst och Marianne Sandberg hade till mångas glädje återupptagit den populära försäljningen av nygräddade kolbullar.

I ett tält vid Klockstapeln hade Bengt-Erik Johansson (undertecknad) satt upp ett bord där hans helt nyutkomna bok "Norns Bruk - Idag, igår och för länge sedan". Kunde köpas och om så önskades, med författarens dedikation.

Bengt-Erik Johansson

Alla foton tagna av Jonas Ericsson

 

Till sidans början