Medlemsbrev
Obs: Detta är den officiella kallelsen till föreningens årsmöte lördagen den 6 juli 2013 med start klockan 15.00 Annonsering görs senare i Södra Dalarnes Tidning (SDT) och på föreningens hemsida.
Medlemsbrev skickas ut i februari-mars månad varje år med vanlig post till medlemmarna. Brevet innehåller föreningens förslag till verksamhetsberättelse, program om sommarens aktiviteter och datumet för det kommande årsmötet samt inbetalningskort avseende medlemsavgiften, som är 100 kronor per person och år.
Ordföranden säger följande i sitt medlemsbrev i sammandrag.
År 2012 har varit ett händelserikt år, i vissa fall lite väl händelserikt. De flesta av er vet vid det här laget att Nybygget från slutet av 1800-talet brann ned till grunden i början av december. En person brännskadades ganska svårt. Dessutom vår ordförande Bengt Hedström har av personliga skäl tagit time out på obestämd tid.
Föreningen har kunnat konstatera att underhållet av Norns Bruks byggnader släpar efter, vår samlingslokal Tuppenhof, har drabbats av kraftiga angrepp av hussvamp. Föreningen har skrivit till länsstyrelsens kulturmiljövårdsenhet och påtalat att takten på renoveringsarbetena måste öka.
Kravet tillbakavisats av länsstyrelsen. Föreningen har därför överklagat ärendet till förvaltningsdomstolen.
Föreningen hade under 2012 en anställd. Arbetsuppgifterna var att dokumentera, registrera och märka föreningens museiföremål. Drygt 850 föremål blev bearbetade, vilket motsvarar en fjärdedel av det totala antalet. Runt midsommar hade vi också en sommarjobbande ungdom till hjälp. Planer finns för att anställa flera personer nästkommande år för behoven är stora, förutom dokumentation behövs även underhåll av föremålen.
Arbetet att anmäla fornlämningar till Dalarnas museum har påbörjats 2011 och har fortsatt under 2012. Cirka 80 fornlämningar är inlämnade för granskning, men arbetet kommer att fortsätta under 2013.
Rolf Johanssons forskning om brukspatron Gahn, har resulterat i två bildspel. I filmen ”Brukspatron på Norn” kan vi se familjen Gahns liv med barn och tjänstefolk medan i ”Timmerflottning genom Norns Bruk” kan vi följa hur flottningen från Stora Norn till sågen i Turbo gick till. Visningen av bildspelen har markant ökat besöksantalet, liksom intäkterna till museet eftersom inträdet kostar numera 20 kronor.
Föreningen har även börjat lägga upp en bildbank där alla våra fotografier ska samlas. Vi vill gärna låna bilder från er över Norns bruk, skogstorpen och om människor som bott på platsen. Kontakta Rolf Johansson eller hör av er genom hemsidans Info-knapp.
Annika Wester, föreningens förre ordförande som avgick vid årsmötet i juli 2012, förtjänar en stor tack för allt arbete som hon tillsammans med maken Bengt lagt ned på föreningen. Förutom ordförandeskapet har de under många år organiserat och skött midsommarfirandet och kyrkogården.
Kyrkan i Hedemora har ställt i sikte ett mindre ekonomisk bidrag till skötseln av kyrkogården i Norn.
Norns Bruk AB har lagt ut Prästgården till försäljning på blocket. En del hyresgäster lämnar bruket och nya kommer.
I dagsläget är det lite osäkert vad som kommer att hända under 2013 förutom de sedvanliga arrangemangen, midsommardagsfirande 22 juni, årsmöte 6 juli och Norndagen 4 augusti, men vi kan nog utlova att det ska finnas någon rykande färsk skrift om Norn till försäljning, så håll utkik.
Med önskan om ett gott 2013 för föreningen och dess medlemmar.
Jan-Erik Johansson.
Vice ordförande