Hösten 2022 på Norns bruk

Norndagen den 7 augusti 2022

Norndagen avlöpte sedvanligt med öppet hus i museet, skolan, vagnslidret, kapellet, kraftstationen, smedjan och hyttan. Det fanns möjlighet att gå tipspromenad med frågor om Norns bruk och dess historia. I magasinets nedre del, Nornboa var det café, på planen samlades folk och fikade, umgicks och lyssnade på musik av Dalior (Pia Ling och Erkers Anna-Karin). Det var en välbesökt och trivsam Norndag.

Minnesceremoni för Kerstin Ashton den 17 september 2022

Kerstin lämnade jordelivet, den 16 mars i år, i en ålder av 85 år. Hon var en av de fast boende på Norns bruk och hon var aktiv i Norns Bruks vänners styrelse.

Hösten var Kerstins favoritårstid, det var då hon brukade gå och skörda sina svampställen. Detta år fick hennes familj och vänner ta Kerstins aska i svampkorgen och sprida henne, på ett av familjens utvalda ställe, i Nornskogen.

Två dagar innan Kerstins 86-årsdag var det minnesceremoni för henne. 85 personer hade samlats i kapellet för att ta ett sista farväl av Kerstin. Ceremonin inleddes med klockringning och Monica hälsade alla välkomna. Därefter spelades musik Spiegel im Spiegel av Arvo Pärt, Dottern Petra höll minnesord, barnbarnet Leopold spelade en egen vacker komposition på cello, svågern Ivar läste egen text, Skänklåt av Pers Erik Olsson med Merit Hemmingson spelades. Alla sjöng psalm 297, Härlig är jorden till Sofias pianoackompanjemang. Till avskedsdefileringen spelade Erkers Anna-Karin melodier från Norn på fiol.

Därefter följde alla som kunde med på askspridningen. Anna-Karin spelade en bit på väg till skogs och när sonen Fredrik spred askan i naturen.

Avslutningsvis samlades släkt och vänner på logen där familjen bjöd på Kerstins svampsoppa, svamppaj med tillbehör, samt kaffe med äppelpaj och vaniljsås. Bilder ur Kerstins liv visades på filmduk och många tal med tacksamhetens ord att fått haft Kerstin i sina liv hölls.

Kerstin har betytt mycket för så många. Nu vilar hon på den plats som betytt mycket för henne.

Alla själars afton den 5 november 2022

Ett trettiotal personer samlades på Norns bruk på Alla helgons dag. En mycket stämningsfull kväll inleddes med en minnesstund i kapellet där Monica Johansson höll tal, Erkers Anna-Karin spelade fiol och alla tände ljus som sattes i den vackra ljusbäraren. Därefter följde fackeltåg till den gamla kyrkogården. Jan-Erik berättade om livsöden förr på bruket och det hölls en tyst minut. Avslutningsvis bjöds det på glögg, Monicas goda hembakade saffransbullar, pepparkakor och andra godsaker i brudkammaren. Tack för ett fint samkväm och tillfälle att särskilt minnas de som gått före oss.

 

Till sidans början